【杜拜生活】女士待遇如何?

我發現好多人都成日都將「沙烏地阿拉伯」(Saudi Arabia)同「阿拉伯聯合大公國」(United Arab Emirates)兩者混淆。朋友成日問我「女人可唔可以揸車?」「女人係咪會成日遭到不公平對待?」

上一篇文章提到杜拜係咪有種族歧視呢個問題,仲有樣嘢大家都成日問我,就係有關性別呢方面嘅歧視,姐係「女人喺杜拜係咪好無地位?」呢類問題時常出現。住咗咁多年,我又真係無覺得因為自己嘅性別而受到一啲不公平嘅待遇。 今日我哋就嚟淺談女性喺杜拜生活嘅待遇。(所謂淺談,就是以一個外國人在杜拜居住嘅日常觀察和體驗而論。要深入討論,尤其係法律上男女嘅待遇,暫不是本文方向。)

 

首先,我發現好多人都成日都將「沙烏地阿拉伯」(Saudi Arabia)同「阿拉伯聯合大公國」(United Arab Emirates)兩者混淆。三年前,沙烏地阿拉伯才允許女性開車,到目前為止,女性喺沙烏地阿拉伯生活仍然受到好多限制。或者因為兩國地理位置相鄰,而且同是信奉伊斯蘭教,大家才常常將兩者混淆。

 

沙烏地阿拉伯我未去過,充其量只係做過幾班即日來回機。印象中,最深刻都係要常常處理乘客座位問題。因為好多只露出眼睛嘅女人唔願意同陌生男人坐埋一齊。 一般買機票時,地勤會儘量避免呢個情況發生,當然,座位及乘客眾多,未能滿足每一個人都好正常,所以上咗機之後有時都需要我哋幫忙。(大多數乘客都識做,會自己調位。)

 

講返正題,啲朋友成日問我「女人可唔可以揸車?」「女人係咪會成日遭到不公平對待?」此類問題。嗱!有睇開我啲文嘅讀者,心裡大概知個一二。例如,一個家庭如有多過一個妻子,當中有人認為自己受到不公平對待(金錢或情感上),佢係可以將丈夫告上法庭,保障自己權益受到公平對待。平日在公共交通工具上,亦有女性專用車廂(嚟旅行記得睇住搭啊!行錯車廂俾人捉到會罰錢㗎!)。有啲海灘同公園甚至乎每星期有幾日只開放俾女性入場使用。吃喝玩樂,Ladies Night就當然唔少得啦! 日子大多數係禮拜二,上網仲可以搵到網頁check曬邊一日邊個場有女士之夜。不單如此,據我所知,阿聯酋本國女性更沒有負擔經濟嘅義務,日常開支都係由家中男性來承擔,小時候係父親,結婚後是丈夫,沒有父親或未婚的則由家中兄弟負責。至於女人可唔可以揸車,這個在杜拜早就不是問題了。

 

大家下次嚟杜拜嘅時候,可以乘搭女性專用嘅粉紅色的士。通常機場會有條隊專門排此類的士,反而平日在街上就不常見。司機係女性,只要同行中有女性就可以乘搭,價錢同其他的士一樣。

 

另外提醒大家,職場上若同穆斯林女性工作,肢體接觸上,萬萬要小心。我聽過朋友公司裡有個外國同事,喺工作時沒爲意地拍了拍一位阿聯酋籍嘅女同事膊頭,結果被投訴,之後就被解僱了。喺我哋成日接觸嘅文化中,拍膊頭或者係一個很微不足道嘅小動作,但去到宗教文化相對保守嘅地方,就要多加注意了。

Leave a comment